Het was even zoeken voor Frits (55) en Els (51) Morrema, maar na jaren in Bleiswijk en in het buitenland te hebben gewoond, keren ze terug naar hun geboortegrond in Utrecht. De keuze voor een appartement was snel gemaakt, want een grote tuin onderhouden, daar hebben ze geen zin meer in. Maar de keuze voor Leidsche Rijn ging niet zonder slag of stoot. Totdat ze er een kijkje gingen nemen.

Waarom wilden jullie weg uit Bleiswijk?
“Bleiswijk is een leuk dorp hoor, laten we dat vooropstellen”, zegt Frits. “En het is dichtbij mijn werk in Den Haag. We wonen er al sinds 1997. De kinderen zijn nu 24 en 21 jaar en de eerste heeft het nest al verlaten. De verwachting is dat nummer twee ook niet meer mee verhuisd naar Utrecht. Het huis en de tuin zijn voor ons tweetjes dan gewoon te groot. Daarom willen we gelijkvloers gaan wonen met minder vierkante meters.”

Nederland, Bleiswijk, 8 juli 2019. Thuis bij Frits en Els Morrema. Het huis in Bleiswijk staat te koop. Zoon wouter (21, in beeld) gaat bijna het huis uit, zijn oudere broer is al weg. Hondje Guus gaat mee naar het nieuwe appartement in Utrecht. Foto voor de Redactiegasten, door John van Hamond.

Wisten jullie gelijk dat het Utrecht zou worden?
“Nou, eigenlijk zijn we via een omweg in Utrecht uitgekomen. We waren op zoek naar een locatie op loopafstand van een centrum en met goed openbaar vervoer in de buurt. Eerst dachten we aan Den Haag, maar daar wilden we allebei niet wonen. Toen zijn we nog gaan zoeken in Gouda, Rotterdam en Woerden, maar we konden niet vinden waar we naar op zoek waren. Het juiste gevoel was er nog niet. Toen pas kwam Utrecht bij ons bovendrijven.”

En Leidsche Rijn stond bovenaan jullie lijstje?
“Nou nee, niet echt. We hebben in verschillende wijken gezocht. Maar toen lazen we dat het centrum van Leidsche Rijn werd geopend. We zijn samen naar dat centrum gereden en dachten allebei: hier willen we wel wonen! Ruim aanbod van winkels en horeca en het stedelijke karakter spraken ons aan. We hadden van tevoren niet gedacht dat het er zo gezellig zou zijn. Dat verwacht je namelijk niet in een nieuwbouwwijk. En het station is op loopafstand, dat is een groot voordeel.”

“Het onderhouden van het groen, dat wordt straks gelukkig voor ons geregeld”

En toen zagen jullie Greenville..
“Nou ja, Greenville hadden we online al gevonden. Alleen van Leidsche Rijn waren we nog niet helemaal overtuigd. Toen we bij de locatie een goed gevoel hadden, zijn we ons verder gaan verdiepen in het aanbod in Leidsche Rijn. Greenville vonden we allebei prachtig, maar het ‘bieden vanaf’ voor de terraswoningen stond ons tegen. Toen zijn we wat verder gaan zoeken, maar de andere projecten in de buurt waren duur, niet naar onze smaak of te veel bewoners in dezelfde leeftijdsgroep. We zijn ons gaan verdiepen in de appartementen van Greenville zonder dakterras. Via de online kavelkaart zagen we dat er eentje vrijkwam en hebben toen gelijk gehandeld.”

En straks gaan jullie van twee auto’s op de oprit naar één in de ondergrondse garage
“Ja, dat wordt wel even wennen! We hebben allebei een auto en ik heb ook nog een motor waar ik geregeld mee door Duitsland toer. Maar we hebben ook met elkaar besproken dat we de auto eigenlijk zo min mogelijk willen gaan gebruiken. Alleen voor woon-werkverkeer naar Den Haag. Bovendien kan ik prima vanuit huis werken. Mijn werkgever is daar flexibel in. Het is in ieder geval fijn dat we op loopafstand van het treinstation zitten. En, het kunnen beschikken over de twee elektrische deelauto’s voor de bewoners sprak ons ook erg aan!”

Nederland, Bleiswijk, 8 juli 2019. Thuis bij Frits en Els Morrema. Het huis in Bleiswijk staat te koop. Zoon wouter (21, in beeld) gaat bijna het huis uit, zijn oudere broer is al weg. Hondje Guus gaat mee naar het nieuwe appartement in Utrecht. Foto voor de Redactiegasten, door John van Hamond.

Toch duurt het nog even voordat jullie er kunnen gaan wonen..
“Dat was voor ons eigenlijk perfect. Tijd geeft minder druk. Voor de kinderen was het ook duidelijk: ze hebben nu alle tijd om iets voor zichzelf te gaan zoeken. Soms moet je ze een beetje helpen…. En we hebben besloten dat we eerst nog gaan verhuizen naar een huurhuis. Ons huis staat nu te koop, dus we zijn er klaar voor.”

Waar kijken jullie naar uit?
“We kijken uit naar het gemak. Lekker dichtbij de winkels wonen. Laatst ging ons koffieapparaat kapot. Dan heb je dat gedoe met online bestellen en niet weten hoe laat het pakketje geleverd wordt. Als we nu in Leidsche Rijn Centrum hadden gewoond, hadden we er even een ‘Nespressootje’ kunnen kopen. In dat centrum zit gewoon alles. We zijn onlangs naar de bioscoop geweest en hebben bij RAUM koffie gedronken. Dat was heel gezellig. Maar daarna met het openbaar vervoer naar het centrum van Utrecht was nog wel nieuw voor ons. Het kopen van het juiste ov-kaartje via de automaat ging nog niet helemaal goed. Ach ja, we zijn niet vies van nieuwe dingen proberen, dus ook daar rollen we straks vanzelf in.”