Een duurzaam gebouw, wat merk je daar van?

Greenville zit vol met duurzame oplossingen. Van lage temperatuur vloerverwarming tot warmteterugwinsystemen en van automatische screens tot slimme waterberging bij veel regenval. Heel fijn natuurlijk, maar wat ga jij daar als toekomstig bewoner straks van merken? We spreken ontwikkelaar Maarten Heersema van Heijmans op de bouwplaats in Leidsche Rijn:

1. Wat maakt Greenville op het gebied van duurzaamheid bijzonder?

“Het meest bijzondere vind ik toch wel dat het gebouw méér dan energieneutraal is. De Energieprestatiecoëfficiënt (EPC) geeft aan hoe energie-efficiënt een gebouw is. Bij nieuwbouw moet de EPC 0,4 of beter zijn. Een woning met een EPC van 0,4 gebruikt nog maar 40% van de energie die zo’n woning twintig jaar terug gebruikt zou hebben. En een gebouw met een EPC van 0 is energieneutraal, ofwel levert zelf de gebouwgebonden energie, zoals verwarming, ventilatie en verlichting. Bij Greenville zitten we op een EPC van -0,3! We houden dus nog wat energie over voor het gebruikersgebonden deel. Dat kan alleen door verschillende oplossingen te combineren.”

Ontwikkelaar Maarten Heersema in de bouwkeet van Greenville in Leidsche Rijn

Ontwikkelaar Maarten Heersema in de bouwkeet van Greenville in Leidsche Rijn

2. Kun je een aantal voorbeelden geven?

“Greenville heeft bijvoorbeeld geen gasaansluiting. De woningen worden aangesloten op het Utrechtse warmtenet. Op het dak en in de gevel plaatsen we 1.700(!) PV-panelen om de woningen en de gebouwgebonden installaties te voorzien van zelfopgewekte energie. Heb je een keer veel mensen in huis? De ventilatie registreert automatisch de CO2-waarde en brengt frisse lucht als daar behoefte aan is. Aan de buitenzijde van de woningen komen screens die op warme dagen automatisch voor verkoeling zorgen. In de woningen maken we gebruik van lage temperatuur vloerverwarming.”

3. Wat is dat, lage temperatuur vloerverwarming?

“Het gebouw is zó goed geïsoleerd dat lage temperatuur vloerverwarming voldoet om de woning op een comfortabele, gelijkmatige temperatuur te houden. Bij lage temperatuur vloerverwarming is de aanvoertemperatuur van het water maximaal 35 graden. Bij een gewone CV kan dat oplopen tot 80 graden. Een lage temperatuur vloerverwarming is dus een stuk beter voor het milieu. De pomp gaat automatisch uit als er geen warmte nodig is. Verder zorgt lage temperatuur vloerverwarming voor gezondere lucht in huis. Het zorgt voor minder ronddwarrelend stof, stofschroei en stofmijt, omdat het huis een constante temperatuur heeft.”

4. Wat ga je er als bewoner van merken?

“Je krijgt in Greenville een zeer comfortabele woning. Dat is eigenlijk het belangrijkst. Maar nieuwe bewoners zullen ook moeten wennen. Even snel de woonkamer opstoken als de ramen en deuren in de winter een tijd open hebben gestaan vraagt meer tijd dan je met een CV gewend bent. Het is in die zin een ‘traag systeem’. Verder ga je het merken in het energieverbruik, wat aanzienlijk lager zal zijn. En dat gaat ook schelen in de energielasten, al is het lastig te zeggen hoeveel. Dat is sterk afhankelijk van hoe je het huis gebruikt; hoe hoog staat de thermostaat, hoe vaak en hoe lang wordt er gedoucht?

De bouw vordert, maar het duurt nog even voordat de thermostaat aan kan

De bouw vordert, maar het duurt nog even voordat de thermostaat aan kan

Nieuwe bewoners kunnen ook overwegen om hun eigen tweede auto te verkopen. Je woont namelijk erg centraal en je kunt gebruik maken van elektrische deelauto’s. Ook interessant is de Groenverklaring van Greenville. Dit betekent dat je korting kunt krijgen op de hypotheekrente en dat merk je dan ook weer in de maandlasten!”

5. En al dat groen? Wat betekent dat voor de leefbaarheid?

“Er wordt een serieuze hoeveelheid groen toegevoegd: tegen de gevels, rond de terrassen en in twee binnentuinen. Totaal is dat 2.000 m2 groen voor collectief gebruik. De binnentuinen krijgen een 35 cm dikke bodem en worden voorzien van heesters, bomen, een vijver en bankjes. Alle beplanting is bij- en vlindervriendelijk. Ik vind dat echt iets toevoegen aan een gezonde en prettige beleving. Onder de binnentuinen brengen we een infiltratiesysteem aan om regenwater op te vangen dat via het dak en de plantenbakken naar beneden komt. De beplanting wordt via dit systeem van onderaf gevoed. Sensoren registreren of er regenwater uit de buffer moet weglopen bij een naderende regenbui.”