Hoe gaan we Greenville bouwen?

Greenville is een bijzonder project in Leidsche Rijn, Utrecht. Begin 2017 kwam Heijmans bij een prijsvraag als winnaar uit de bus. Zo’n 1,5 jaar later zitten de eerste palen in de grond en start de bouwperiode van ruim 2,5 jaar. Dat is een flinke periode, maar er komt ook veel bij kijken om alle kwaliteiten van dit gebouw te realiseren. Ontwerpmanager Rob Tolboom van Heijmans legt globaal uit hoe de bouwfasering in elkaar zit.

Rob Tolboom, Ontwerpmanager bij Heijmans Woningbouw in Amersfoort

Parkeerkelder
Het eerste wat gedaan wordt is de parkeerkelder bouwen. Rob: “Inmiddels zijn we gestart met het aanbrengen van de fundering. Er gaan 616 heipalen de grond in en dat gaat met een snelheid van zo’n 9 tot 10 per dag. We zijn dus al zo’n 55 tot 65 werkbare dagen bezig met het heiwerk. Eind februari 2019 verwachten we daar klaar mee te zijn, afhankelijk van het weer. Ondertussen starten we al met het aanbrengen van de poeren. Dat zijn de dragende balken in de keldervloer en de keldervloer zelf. Rond september is de parkeerkelder gereed. We zijn dan al bijna een jaar bezig.”

Het ontwerp van Greenville
Links: de fasering. Rechts: het gestroomlijnde bouwproces

Links: de fasering. Rechts: het gestroomlijnde bouwproces

De kelder is één van de moeilijkste onderdelen van de bouw. Rob: “Die mag pas door de brandweer worden vrijgegeven als het hele gebouw klaar is. Als we met de laatste fase van de bouw bezig zijn, dan staan de stempels dus nog in de kelder. Pas als alle installaties werken en de brandweer de parkeerkelder heeft ’vrijgeven’, dan zijn alle vluchtwegen vanuit de kelder veilig en kunnen we beginnen met opleveren. Grote kans dus dat de eerste woningen al een paar weken klaar zijn.”

Ruwbouw & prefabricage

“Het casco van de eerste fase (A/B in bovenstaande afbeelding) is naar verwachting eind 2019 gereed. Zodra het eerste deel van het casco staat beginnen we al met de eerste werkzaamheden aan de gevel. En zo bouwen we fase voor fase op. Als we in de laatste fase nog bezig zijn met de ruwbouw, zitten de eerste kozijnen er al bij de eerste fase in. We proberen het proces zo te stroomlijnen dat de doorlooptijden zo kort mogelijk zijn en dat we zo efficiënt mogelijk kunnen bouwen. Zo nemen we bijvoorbeeld de binnenmuren al mee in de ruwbouw. Vanwege eventuele vervuiling van betonlekwater kunnen we niet gaan metselen als we nog aan het storten zijn, dus ergens komt er een beperking. Daar komt bij dat geen enkele verdiepingsvloer in het gebouw hetzelfde is en dat we een grote variatie in woningtypes hebben. Dat maakt het niet eenvoudiger.”

Rob: “Het gebouw is opgedeeld in zes blokken waar drie verschillende architecten aan gewerkt hebben.”

Planning verkorten

“De basisplanning is gereed en nu zijn we samen met onze partners op de details aan het inzoomen. We zijn aan het onderzoeken wat we zelf in onze bouwmethode kunnen doen om bijvoorbeeld de kelder eerder in gebruik te kunnen nemen. Verder onderzoeken we de mogelijkheid of we bepaalde bouwelementen kunnen prefabriceren, zoals alle plantenbakken. Dat bespaart veel handelingen op de bouwplaats en geeft lucht in de planning.”

Wat maakt het proces nog meer complex?

“Het eerste wat in me opkomt zijn de winters. In oktober 2018 zijn we begonnen met de bouw. Niet veel later komt dan mogelijk al de eerste vorst. Als koning winter écht komt, dat wordt beton storten een stuk lastiger. We hebben nu dus twee winters in onze planning zitten die invloed gaan hebben op onze planning.

Het tekort aan personeel en de lange levertijd van materialen in de hele bouwsector zijn twee bijkomende factoren die het bouwproces beïnvloeden. Tel daar de energetische ambities en alle complexe installaties bij op en dan begrijp je dat we ruim de tijd nodig hebben om dit architectonische hoogstandje te bouwen.

Met Greenville hebben we hoog ingezet op kwaliteit, architectuur en duurzaamheid. We hebben de tijd nodig om er tot medio 2021 iets moois van te maken, maar wie rustig afwacht wordt straks beloond!”

Greenville in een aantal cijfers:

3 architecten
6 bouwblokken
616 heipalen
10.000 m2 binnenwanden
15.000 m2 gevel
16.000m2 verdiepingsvloeren
5.500 m2 keldervloer
5.500 m2 begane grondvloer
1.700 zonnepanelen
4.140 m2 kozijnen
760.000 kg wapening
1.800 m2 natuursteen