Servicekosten ontleed - wat krijg je voor je geld?

Als toekomstig bewoner van Greenville profiteer je van veel gezamenlijke diensten. Denk bijvoorbeeld aan de beide binnentuinen, de zonnepanelen op het dak en in de gevel, de liften en de parkeerkelder. Al deze gezamenlijke zaken worden onderhouden via de exploitatiebijdrage, ook wel servicekosten genoemd. Dit is een maandelijkse bijdrage van iedere koper aan de Vereniging van Eigenaren (VvE). Maar waar bestaat de exploitatiebijdrage nu exact uit en hoe worden de kosten bepaald en verdeeld?

1. Waar bestaan de servicekosten in Greenville uit?
Deze zijn opgebouwd uit een aantal afzonderlijke posten:
– Verzekeringen: onder andere opstal, glas, en aansprakelijkheid.
– Huisvestingskosten: zoals het elektraverbruik en de schoonmaak van de algemene en gemeenschappelijk ruimtes, maar ook het onderhouden van alle groen¬voorzieningen. Huisvestingkosten beslaan ongeveer een kwart van de totale servicekosten.
– Onderhoud gebouw: zoals de kosten voor de liften (onderhoud en service-abonnement), de pv-panelen aan de gevel en op het dak, onderhoud van de brandmeldinstallaite en de technische installaties in de parkeergarage (toegangspoort en ventilatie).
– Reservering voor groot onderhoud: bijna 2/3 van de totale servicekosten bestaat uit de reservering voor groot onderhoud. Reden genoeg om daar in vraag 5 dieper op in te gaan.
– Deelauto’s: de bewoners hebben gemeenschappelijk twee elektrische deelauto’s ter beschikking.
– Bestuurs- en administratiekosten: zoals de kosten voor bestuurlijk en financieel beheer, maar ook diverse kosten die gemoeid zijn met het besturen van de VvE.
– Technisch beheer: een bedrag waarvoor de VvE een technisch beheerder kan inschakelen. Dit hoeft echter niet. Deze persoon kan bijvoorbeeld helpen bij de coördinatie van het groot onderhoud.

2. Hoe hoog zijn de servicekosten in Greenville?
Dat verschilt per appartement en/of stadswoning en ligt tussen de circa 81 euro en circa 575 euro per appartement/stadswoning per maand. Wat je hiervoor allemaal krijgt, hebben we uitgelegd in vraag 1.

Daarnaast is het zo dat Greenville geen gemiddeld appartementencomplex is. Greenville is bijzonder en gaaf om in te wonen. De bijzondereheden in het complex kosten echter ook geld. Een paar voobeelden:
A. Greenville heeft een bijzondere vorm en architectuur. Je woont daarmee in één van de meest unieke en markante gebouwen van Leidsche Rijn. Dit zorgt echter ook voor relatief veel gevel die onderhouden moet worden.
B. Er zijn zes verschillende entrees vanuit de parkeerkelder. Dat maakt dat je prettig en overzichtelijk thuis komt in een entree waar je je medebewoners herkent. De entrees en vooral de liften moeten regelmatig onderhouden worden en mocht het nodig zijn, snel worden gerepareerd. Vanzelfsprekend kost dat met zes liften meer dan met drie of vier liften.
C. Greenville wordt een groene oase in de stad, met onder andere twee gezamenlijke binnentuinen en plantenbakken aan de gevels, op de terrassen en op de galerij. Dit maakt Greenville tot een prettige, natuurlijke en gezonde woonomgeving. Voor zowel mens, vogels, vlinders en andere dieren. Al dit groen moet ook onderhouden worden en dat kost geld.
D. Als bewoner van Greenville profiteer je van de stroom van een aantal zonnepanelen die rechtstreeks op je eigen meterkast wordt aangesloten. Dat merk je in je maandelijkse energielasten. Tegelijk heb je naar het onderhoud van de zonnepanelen geen omkijken. Dit regelt de VvE.

3. Hoe worden de servicekosten bepaald?
De servicekosten worden voornamelijk verdeeld op basis van de oppervlakte van je woning en de daarbij behorende buitenruimte. Dit is het breukdeel dat is vastgelegd in de splitsingsakte. Verzekeringen, huisvestingskosten en onderhoudskosten van het gebouw worden verdeeld per m². Net als de reservering voor het groot onderhoud.

De vaste kosten voor de deelauto’s worden gelijk verdeeld over alle woningen, ongeacht de grootte. Net als de bestuurs- en administratiekosten van de VvE.

4. Hoe zijn de afzonderlijke posten begroot?
De servicekosten zijn begroot op basis van meerdere ontvangen indicaties (bijvoorbeeld voor het groenonderhoud) en ervaringen met soortgelijke gebouwen. Het resultaat is een conceptbegroting waar straks de VvE mee aan de slag kan. De toekomstige bewoners zijn vrij om via de VvE posten aan te passen. Mits de meerderheid akkoord is.

5. Wordt al het groen onderhouden, of moeten we als bewoners ook zelf aan de slag?
Een extra scheutje water mag altijd, maar is niet noodzakelijk! De beide binnentuinen en de groene terrassen worden namelijk het hele jaar door professionals onderhouden. Daar hoef je als bewoner dus niets aan te doen.

Het groenonderhoud omvat zowel de binnentuinen als de plantenbakken aan de gevel, op de terrassen en op de galerij. Denk daarbij aan het onderhoud van de planten zelf maar ook het onderhoud van de verhardingen (onkruidvrij maken en vegen), de hemelwaterafvoeren, de twee vijvers, de zitbanken en de verlichting.

6. De reservering voor groot onderhoud vormt een fors gedeelte van de servicekosten. Kan dit niet wat minder?
Groot onderhoud neemt inderdaad een aanzienlijk deel van de servicekosten voor zijn rekening. Dit is echt noodzakelijk. Hoewel onderhoudsklussen zoals bijvoorbeeld een schilderbeurt van de trappenhuizen pas over 5 tot 10 jaar worden uitgevoerd, is het belangrijk om daar direct voor te sparen. De hoogte van de reservering voor groot onderhoud wordt wettelijk bepaald op basis van een meerjarenonderhoudsplan (mjop) en bestaat uit 0,5% van de herbouwwaarde. Vanaf begin af aan sparen zorgt ervoor dat er voldoende geld beschikbaar is om straks het complex goed en regelmatig te onderhouden. Je woongenot is daarmee tot in lengte van dagen gegarandeerd. En het gebouw en dus ook je appartement/stadswoning behoudt zijn waarde.

7. Zijn de parkeerplaatsen opgenomen binnen de servicekosten?
Nee, deze worden volgens de akte apart verrekend. Er zijn in totaal 125 parkeerplaatsen in de ondergrondse parkeerkelder. Twee plaatsen zijn voorzien van een laadpaal en worden gebruikt voor de gemeenschappelijke elektrische deelauto’s. Iedere woning heeft standaard een eigen parkeerplaats en die kost € 25,76 per maand aan servicekosten.

8. Moeten wij straks zelf de Vereniging van Eigenaren opzetten?
Nee, dat doen wij voor je. Of om precies te zijn het bedrijf Newomij VvE Beheer. Meer dan 450 VvE’s hebben het beheer van hun VvE ondergebracht bij Newomij.

Newomij VvE Beheer organiseert de eerste vergadering van de VvE en verzorgt daarna het dagelijks beheer voor de VvE.

Heb je vragen over Greenville, de diverse woningen of de servicekosten? Laat het ons weten via info@greenville-utrecht.nl